Top 18 receptov na večeru, chutné 10 minutovky
Posledný recept určite neoľutujete :)
1. Tuniakový šalát
Ingrediencie:
- 1 ks mozzarella
- 1 malá konzerva tuniaka (vo vlastnej šťave alebo v olivovom oleji)
- 1 ks rajčina
- 1 ks malá uhorka
- 1 ks jarnej cibuľky
- trochu olív
- hlávkový šalát
Príprava: Nakrájame si zeleninu na menšie kúsky. Tuniakový šalát okoreníme ľubovoľným korením a štipkou soli. Podávame s pečivom.
2. Cestovinový šalát so šunkou
Ingrediencie:
- 200 g cestoviny
- 250 g jemný tvaroh
- 100 g cherry paradajky
- 120 g kuracia šunka
- 1/2 ks cibuľa
- 2 pl olivový olej
Postup: Zostali Vám cestoviny z obeda? Využite to a pripravte si za 5 minút večeru :)
Zeleninu poriadne umyjeme a nakrájame do veľkej misky. Pridáme na kocky nakrájanú šunku a všetky ingrediencie premiešame s jemným tvarohom a cestovinami. Dochutíme korením a soľou.
3. Losos so zeleninou
Ingrediencie:
- 125g losos obyčajný
- 1 miska zeleninová zmes - kukurica, hrášok, cherry paradajky
- 1/2 ks citrón
- 1 ks rajčina
- 2 ks zemiaky
Postup: Mäso z Lososa umyjeme pod vodou. Narežeme doň tenké rezy a vložíme do nich plátky rajčiny a citrónu. Rybu zabaľte do alobalu a necháme vo vopred vyhriatej rúre piecť približne 18 minút na 180C. Lososa konzumujeme spolu so zeleninou, zemiakmi alebo pečivom. Dochutíme korením a soľou.
4. Lahodná bryndzová pomazánka
Ingrediencie:
- 125 g bryndze
- 25 g masla
- 1/2 ČL sladkej mletej papriky
- nasekaná pažítka
- soľ
- korenie
Postup: Čo na večeru môže byť lepšie, ako bryndzová nátierka na čerstvý rožok. V menšej miske si spolu zmiešame všetky suroviny pomocou vidličky - aby miešanie prebehlo hladko, prilejte približne za 2 polievkové lyžice horúcej vody. Nátierku skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke a spotrebujeme do 2 dní. Podávame s čerstvým pečivom.
5. Šunkovo-avokádový wrap
Ingrediencie:
- 2 ks tortilla celozrnná
- 6 ks kuracia šunka
- 1 zrelé avokádo
- 6 ks cherry paradajky
Postup: Cherry paradajky a očistené avokádo si pokrájame na malé kúsky. Tortillu môžeme pocesnakovať či rozotrieť na ňu olivový olej. Na tortillu si poukladáme paradajky, šunku a avokádo a nepevno zrolujeme. Necháme zapiecť a môžeme podávať napr. s kečupom či inou Vami preferovanou omáčkou :)
6. Vajíčková omeleta
Ingrediencie:
- 3 ks plátky syr
- 4 ks plátky kuracia šunka
- 2 ks slepačie vajce
- 1 čl olivový olej
- soľ
- korenie
- trochu pažítky
Postup: Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli a korenia. Na panvici zahrejeme olivový ole a rozlejeme naň 2 vajíčka. Po cca 2 minútach uložíme na vajíčka plátky syra a na to plátky šunky. Omeletu uzavrieme zo strán, čím sa nám vytvorí ako keby rolka, ktorú ešte obrátime spojom na dol a chvíľku opekáme. Omeletu posypeme nasekanou pažítkou, na kocky posekanou šunkou a podávame so zeleninou a pečivom.
7. Zapekaný toast so syrom a zeleninou
Ingrediencie:
- 2 ks Celozrnné toasty
- 1 ks olomoucke syrečky
- 1 ks kuracia šunka
- zelenina - rajčina, paprika, reďkovka
Postup: Syr vyberieme podľa chuti: na toast môžeme použiť olomoucke syrečky, ale aj eidam, čedar či goudu. Na toast si syr môžeme postruháť alebo pridať plátky syra. Okrem syra si pridáme aj 1 ks kuracej šunky, a následne si dva toasty spojíme dokopy a dáme zapiecť do toastovača alebo na vyhriatej panvici opečieme z oboch strán.
8. Jednoduché cuketové placky
Ingrediencie:
- 1 ks stredne veľká cuketa
- 2 ks zemiaky
- 1 ks vajce
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a korenie
- 2 pl hladká múka
- olivový alebo slnečnicový olej
Postup: Cuketu nastrúhame nahrubšie. Do väčšej misky si pridáme cuketu, najemno nastrúhané zemiaky, prelisovaný cesnak, 1 ks vajíčka, múku, soľ a korenie a poriadne premiešame. Pomocou polievkovej lyžice vytvoríme placky a v kladáme do rozpálenej panvici. Ja som použila olivový olej, ale môžete použiť, ktorý vy preferujete. Cuketové placky vyprážame z obidvoch strán. Prebytočný olej z placiek odstránime pomocou servítiek. Placky môžeme jesť s jemným tvarohom alebo kečupom. Výborné sú aj o deň či dva :)
9. Chrumkavý chlieb vo vajíčku
Ingrediencie:
- toastovy alebo kváskový chliev (10 kusov)
- 5 vajec
- trochu mlieka
- 2 dcl oleja
- 1 čajová lyžička soli
- korenie
Postup: Nakrájame si chlieb na krajce. Vajíčka si dáme do hlbokej misky kde ich poriadne premiešame. Keď sú vajíčka premiešané pridáme mlieko, korenie a soľ. Všetky ingrediencie premiešame. Rozohrejeme si olej na stredne veľkej panvici. Chlebík si namočíme do vajíčkovej zmesi a necháme ho tam na párk sekúnd. Keď je chlebík z oboch strán namočený vložíme ho do vyhriatej panvici. Pražíme ho približne 3 minútky z jednej strany a cca 2 min z druhej. (pražíme do zlatista). Môžeme podávať s kečupom, syrom, horčicou či zeleninou.
10. Avokádová nátierka s rajčinou
Ingrediencie:
- 3 zrelé avokáda
- 60 g cherry paradajky
- trochu limetkovej šťavy
- soľ a korenie
- trochu olivového oleja
- sezamové semienka
- 1 väčší strúčik cesnaku
Postup: Zrelé avokáda si očistíme a následne ich rozmiešame vidličkou. Pomixované avokáda vložíme do misky kde si pridáme nakrájané cherry paradjky, pretlačený cesnak, olivový olej a niekoľko sezamových semienok. Poriadne premiešame a na záver ochutíme s limetkovou štavou, soľou a korením. Podávame s opečeným toastom.
11. Nadýchané palacinky s jahodým džemom
Ingrediencie:
- 20 dkg hladkéj múky
- 3 dl polotučného mlieka
- 2 dl vlažnej vody
- 1 dl olivového oleja
- 2 ks vajce
Na výzdobu palaciniek som použila:
- čokoláda na varenie
- domáci jahodový džem a ovocie
Príprava: Všetky vyššie spomínané ingrediencie zmiešame ponorným mixérom. Cesto si necháme na pár minút odstát. Rozpálime si stredne veľkú panvicu a pečieme palacinky bez oleja. Pečieme do zlatista, necháme vychľadnúť a podávame s roztopenou čokoládou, jahodovým džemom alebo ovocím.
Pozn. odporúčam ako plnku použiť aj napríklad arašidové maslo :) chutia s ním výborne.
12. Cesnaková pomazánka
Ingrediencie:
- 250 g kyslá smotana
- 2 pl tatárska omáčka
- 3 väčšie strúčiky cesnaku
- 100 g eidam alebo iný syr
- mleté čierne korenie a soľ
Príprava: Tatarskú omáčku si zmiešame s kyslou smotanou, korením, soľou a pretlačeným cesnakom. Pridáme najemno nastrúhaný syr. Necháme nátierku odstáť na noc. Nátierku si natrieme na chlebík či rohlík a môžeme podávať so zeleninou.
13. Quesadilla so syrom, šunkou, grilovanou zeleninou
Ingrediencie:
- tortilly (pšeničné alebo kukuričné)
- 1 šálka strúhaného syra (cheddar, mozzarella alebo podľa vlastnej chuti)
- 1 šálka šunky na kocky alebo nakrájaná na tenké plátky
- 1/2 cibuľa, nakrájaná na tenké kúsky (voliteľné)
- 1/2 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky (voliteľné)
Príprava:
Na panvici si zohrejeme trocha oleja. Na zohriatom oleji orestujeme cibuľu a papriku do polomäkka. Následne odstavíme zo sporáku a necháme chvíľku vychladnúť. Na suchú panvicu, na stredne vysokú teplotu položíme tortillu a na polovicu rozložíme vrstvu syru, šunky a pridáme vrstvu pripravenej zeleninovej zmesi a tortillu zatvoríme. Opekáme z oboch strán, kým spodná strana nezhnednie a syr sa začne topiť, následne otočíme na druhú stranu.
Quesadille môžete vylepšiť, alebo zmeniť pridaním fazule, kukurice a rôznymi ingredienciami podľa vašich preferencií. Odporúčam podávať so smotanou/bielym jogurtom, omáčkou podľa vlastnej chuti, alebo guacamole. V ďalšom recepte prikladám najlepší recept na guacamole.
14. Guacamole
Ingrediencie:
- 2 avokáda
- 1 malá biela cibuľa
- 1 väčšia paradajka, alebo 2 menšie
- koriander (voliteľné)
- 1/2 limetky
- kúsok čili papričky
-soľ
Príprava: Avokádo vydlabeme do hlbšej misky a roztlačíme. Do misky s avokádom pridáme najemno nasekanú cibuľu a paradajku. Koriander nakrájame na drobno a pridáme do misky (ak koriander neobľubujete, kľudne vynechajte). Kúsok čili papričky nakrájame na drobné kúsky a pridáme do zmesi. Dochutíme soľou a limetkovou šťavou. Všetko spolu zmiešame a guacamole je hotové.
Guacamole môžeme podávať ku chlebíku, načoskám (nachos), alebo ku quesadillám z prechádzajúceho receptu :)
Tip č.1: Po pár hodinách sa na guacamole môže vytvoriť jemná hnedá vrstva. Túto vrstvu len lyžičkou jemne odstránime. V prípade, ak Vám z guacamole zostane a potrebujete ho uskladniť do ďalšieho dňa, pritlačte naň potravinársku fóliu, aby nikde nezostal vzduch.
Tip č.2: Ak Vám zostane polovica rozrezaného avokáda, uskladnite ho v sklenenej zaváraninovej zatvorenej fľaši. Avokádo zostane čerstvé a zelené aj na ďalší deň.
15. Avokádovo – vajíčková pomazánka
Ingrediencie:
- 1 avokádo
- 3 vajcia
- 1 čl horčice
- 2 PL bieleho gréckeho jogurtu
- 1/2 vyšťaveného citróna
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava: Vajíčka uvaríme natvrdo. Vložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10 minút. Necháme vychladnúť. Medzitým si roztlačíme avokádo s vidličkou a pridáme všetky zvyšné ingrediencie a premiešame. Ked sú vajíčka vychladnuté, roztlačíme ich, pridáme k zmesi a všetko spolu poriadne premiešame. Podávame ku chlebíku, alebo k hrianke.
16. Gnocchi v paradajkovo – ricottovej omáčke
Na tento recept je lepšie sa asi pripraviť nákupom a vyčleniť si viac času, no stojí za to vyskúšať :)
Ingrediencie:
- 500g gnocchi
- 300g paradajkovej omáčky
- 200g ricotty
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky (bazalka, oregano)
Postup: Do panvice/hrnca pridáme paradajkovú omáčku, ricottu, soľ, korenie a premiešame. Po pár minútach pridáme do zmesi gnocchi, ktoré varíme do mäkka, zvyčajne do 5 minút. Následne pridáme nasekané čerstvé bylinky a chvíľku povaríme. Môžeme podávať posypané parmezánom, prípadne iným strúhaným syrom.
17. Hráškový prívarok
Ingrediencie:
- 1kg mrazený hrášok
- 300 ml voda
- 2čl zahusťovadla (napr. škrob, múka)
- 150 ml mlieka
- hrsť petržlenovej vňate
- biely jogurt
- vajcia
- muškátový orech
- soľ, čierne korenie
Postup: Hrášok nasypeme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ a korenie. Nastrúhame muškátový orech a vložíme do hrnca. Varíme hrášok, kým nezačne vrieť. Dve minúty po prevretí, polovicu hrášku z hrnca presunieme do inej, vyššej nádoby. Pridáme zahusťovadlo a hrsť petržlenovej vňate. Do nádoby s pridáme aj mlieko. Použitím ručného mixéra mixujeme zmes, kým nezískame hladkú konzistenciu. Po mixovaní prelejeme obsah nádoby späť do hrnca. Zmes varíme, kým trochu nezhustne, približne 5 minút. Potom odstavíme hrniec zo sporáka a vmiešame biely jogurt.
Tip - Vajíčka: Môžeme podávať s varenými vajíčkami. Keď voda zovrie, pridáme vajíčka a varíme 6-7 minút. Pre pevnejšie žĺtko 10 minút.
18. Zapečené nachosky
- Ak máte chuť na nezdravú večeru, alebo snack pre návštevu, vrelo odporúčam!
Ingrediencie:
- 2 balenie solených nachos chipsov
- 1 konzerva kukurice
- 1 konzerva červenej fazule (môže byť aj čili fazuľa)
- smotana
- syr cheddar
- jalapeňos papričky
Trúbu predhrejeme na 180 °C. Na plech vysypeme nachosky a rovnomerne na ne poukladáme fazuľe, kukuricu, papričky jalapeňos a nastrúhaný syr cheddar. Vložíme do trúby približne na 10-15 minút - závisí od trúby, odporúčam sledovať. Keď je už syr roztopený a troška pripečený, vyberieme z trúby. Na horúcu zmes s lyžičkou pridáme na vrch malé kopčeky smotany.