Kuchynské nože sú nevyhnutné nástroje pri príprave pokrmov. Existuje široká škála druhov nožov, ktoré sú určené pre rôzne účely, ako napríklad krájanie chleba, mäsa, zeleniny a ďalších surovín. Každý druh noža má svoj charakteristický tvar a ostrie, ktoré zvyšuje jeho účinnosť pri krájaní. Použitie kvalitných kuchynských nožov môže výrazne zlepšiť výsledky, presnosť a nakoniec teda aj chuť pri varení.
Určite! Mať viac ako jeden kuchynský nôž je nevyhnutné pre efektívne a bezpečné zvládnutie rôznych kulinárskych úloh. Je užitočné mať zúbkovaný nôž na chlieb, kuchársky nôž na mäso a menší nôž na drobnú zeleninu. Väčšina ľudí obvykle používa len jeden kuchynský nôž na všetko, čo robia v kuchyni, aj keď vlastnia viacero nožov, avšak neodporúča sa to. Nože sa rýchlo opotrebujú a strácajú svoje vlastnosti.
Zostavili sme zoznam niektorých najdôležitejších nožov na krájanie a ako ich najlepšie využiť. Tak sa pozrite a zistite, ktoré nože by ste mohli pridať do svojej kuchyne.
Pýtate sa, koľko nožov potrebujete v kuchyni a ktoré sú tie dôležité, ktoré by ste mali mať? V podstate tieto tri kľúčové nože môžu vyhovovať väčšine vašich potrieb:
Kuchársky nôž - Veľký, nakrájate s ním skoro všetko, na všeobecné použitie
Nôž na zeleninu - menší, na zeleninu, je praktickejší, lepšie sa drží napr. pri čistení zeleniny
Vrúbkovaný nôž - najlepší nôž na pečivo, krája s ľahkosťou aj mäkký chlieb a iné pečivo, funguje ako pílka.
Príprava jedla je najčastejšia úloha v kuchyni, a mať správne nástroje je kľúčové pre to, aby varenie bolo potešujúce a príjemné, a nie povinné a nudné.
Najpredávanejšie
Sekáč na mäso Profesional CD1 Kuchynský sekáčik na kosti | dobrá cena
Na sklade > 5 ksSekáč na mäso Profesional CD1 Popis: Sekáčik na mäso a kosti z nerezovej ocele ktorý nie je vhodný len do kuchyne v domácnosti, ale aj do reštaurácií, vývarovní a pod. Má jednoduchý dizajn, bezpečný a konfortný úchop. Avšak domáci majstri môžu sekáč...
11,90 EUR s DPH
Sekáč na mäso Profesional CD2 Kuchynský sekáčik na kosti | super cena
Na sklade > 5 ksSekáč na mäso Profesional CD2 Popis: Kvalitný sekáčik na mäso a kosti z nerezovej ocele ktorý nie je vhodný len do kuchyne v domácnosti, ale aj do reštaurácií, vývarovní a pod. Má jednoduchý dizajn, bezpečný a konfortný úchop. Avšak domáci majstri...
12,90 EUR s DPH
Sada jedálenská camp kempingový skladací príbor
Na sklade > 5 kssada jedálenská camp - nôž, lyžica, vidlička, paličky špecifikácia: nerezový kempingový skladací príbor vhodný na stolovanie v prírode, na cesty, turistiku, sada obsahuje vidličku, lyžicu, nôž, paličky na ryžu, je uložena v nylonovom puzdre, ktoré...
5,50 EUR s DPH
kuchynský nôž CF P301 antibakteriálny 33 cm nôž z nehrdzavejúcej ocele potiahnutý čiernym materiálom
Na sklade > 5 ksKuchynský nôž CF P301 antibakteriálny 33 cm celková dĺžka noža: 33 cmdĺžka čepele: 20 cm/8"výška čepele: 4,5 cm materiál: čiernená špičková nehrdzavejúca oceľváha: 120 g špecifikácia: univerzálny kuchársky kuchynský nôž CF dlhý 33 cm je ideálny na...
4,55 EUR s DPH
Nôž Victorinox na zeleninu 6.7403 Švajčiarske kuchynské nože victorinox
Na sklade > 5 ksNôž Victorinox Classic 8cm na zeleninu čierny 6.7403 dĺžka noža: 188mmdĺžka čepele: 80mmhrúbka čepele: 1mmváha: 22gfarba: čierna Švajčiarske nože victorinox Popis: Švajčiarsky kuchynský nôž Victorinox Classic VX 8cm na zeleninu 6.7403 od spoločnosti...
5,90 EUR s DPH
Sekáč King Gary No.W4 Kuchynský sekáčik na kosti
Na sklade > 5 ksSekáč King Gary No.W4 Popis: Kvalitný sekáčik na mäso a kosti z nerezovej ocele ktorý je vhodný do kuchyne v domácnosti, ale aj do reštaurácií, vývarovní a pod. Má jednoduchý dizajn, bezpečný a konfortný úchop. Avšak domáci majstri môžu sekáč využiť...
9,90 EUR s DPH
Nôž na zeleninu a ovocie Tramontina čierny Kvalitné kuchynské nože na zeleninu
Na sklade < 3 ksNôž na zeleninu a ovocie Tramontina čierny 18cm technické údaje: dĺžka noža: 18 cmdĺžka čepele: 7 cmšírka čepele: 1,5 cmhrúbka čepele: 1 mmčepeľ: nerezová oceľrukoväť: tvrdený plast Polypropylén Nože na zeleninu Popis: Kvalitný malý kuchynský nožík...
2,20 EUR s DPH
Nôž filetovací Mfh Fox Outdoor na ryby MFH nôž na filetovanie, nôž na ryby 28cm
Na sklade > 5 ksFiletovací nôž Fox Outdoor na ryby Technické parametre: Rúčka: Z brezového drevaOceľ: Pružná s hladkým brúsením Celková dĺžka: 28cmDĺžka čepele: 16cmŠírka čepele: 2,5cmHmotnosť: 80gHmotnosť s púzdrom: 130gPopis: Veľmi kvalitný, pružný nôž na...
9,90 EUR s DPH
Nôž Victorinox na zeleninu 6.7633.B Švajčiarske kuchynské nožíky victorinox
Na sklade > 5 ksNôž Victorinox Classic 8cm na zeleninu čierny 6.7633 dĺžka noža: 188mmdĺžka čepele: 80mmhrúbka čepele: 1mmváha: 22gfarba: čierna Švajčiarske nože victorinox Popis: Švajčiarsky kuchynský nôž Victorinox Classic VX 8cm na zeleninu 6.7633 od spoločnosti...
5,90 EUR s DPH
kuchynský nôž CF P304 antibakteriálny 31 cm nôž z nehrdzavejúcej ocele potiahnutý čiernym materiálom
Na sklade > 5 ksKuchynský nôž CF P304 antibakteriálny 31 cm celková dĺžka noža: 31 cmdĺžka čepele: 17,8 cm/7"výška čepele: 4,5 cm materiál: čiernená špičková nehrdzavejúca oceľváha: 150 g špecifikácia: kuchynský nôž celkovej dĺžky 31 cm je vhodný na porcovanie mäsa,...
5,90 EUR s DPH
nôž z nehrdzavejúcej ocele potiahnutý čiernym materiálom
4248E5
nôž z nehrdzavejúcej ocele potiahnutý čiernym materiálom
4249E5
nôž z nehrdzavejúcej ocele potiahnutý čiernym materiálom
4250E5
Lovecký nôž vykosťovací celková dĺžka 27,6 cm - dĺžka čepele 14,6 cm
4250H1
Lovecký nôž do kuchyne celková dĺžka 27,6 cm - dĺžka čepele 14,6 cm
4250H2
(napr. z našej ponuky - 4240K6, 4240L5, 4240L7) - Kuchársky nôž je najviac využívaným nožom v kuchyni a takmer všetky základné úlohy spojené s prípravou jedál možno vykonať pomocou neho. Používa sa najmä na mäso, ako mletie, krájanie mäsa, sekanie a rozdeľovanie veľkých kusov. To platí aj pri príprave zeleniny, kde je ideálny na krájanie, rezanie, sekanie, krájanie na kocky a dokonca aj na drvenie cesnaku. Kuchársky nôž musí byť v každej kuchyni. Má širšiu čepeľ, je dlhý cca 20-28cm, horná hrana sa tvaruje do mierneho oblúka, ktorý sa zužuje k špičke.
(z našej ponuky: 4240H5, 4240H6, 4240H7,4250E6) - Tento menší, avšak výkonný nôž vyniká v krájaní zeleniny, šúpaní ovocia, lúpaní kreviet a v iných drobných prácach, kde by väčšia čepeľ mohla byť nepraktická. Jeho krátka čepeľ meria od 6 do 10 centimetrov.
(z našej ponuky: 4240K5, 4250E8, 4250K8, 4250K9) - Ide o nôž najčastejšie používaný na chlieb, na krájanie bochníkov, avšak má oveľa viac použití, ako by jeho názov naznačoval. Hrá rozhodujúcu úlohu pri krájaní chleba s tvrdou vonkajšou štruktúrou a mäkkým vnútrom, bez toho aby sa rozdrvili. Zúbkované ostrie ho robí ideálnym na krájanie cez hrubú šupku ovocia, ako sú paradajky, broskyne a citrusové plody. Pri veľkých kúskoch používajte nôž, ako by ste pílili drevo. Je dlhý cca 20 – 35cm.
Aj keď tieto tri nože sú základné, niektoré spôsoby varenia vyžadujú ďalšie typy nožov.
Tieto nože sú charakterizované svojou veľkou, hrubou, zakrivenou prednou časťou a používajú sa v kombinácii s nožom na vykosťovanie, na rozdelenie zveri a veľkých kúskov mäsa, na čistenie kože, dokáže taktiež rozkrojiť aj chrupavky. Tento nôž je vhodný aj na filetovanie ryby (4250G5), či odstránenie jeho šupín.
(4250H5) - Vykosťovací nôž je nevyhnutný pre tých, ktorí často pripravujú ryby alebo mäso a vyžadujú silnú čepeľ na oddeľovanie mäsa od kosti. Nože na vykosťovanie sú obvykle hrubšie ako kuchárske nože a majú dlhú, štíhlu čepeľ, čo im umožňuje ľahko krájať okolo kostí. Nôž na vykosťovanie je nástroj určený na oddeľovanie a čistenie mäsa z kostí, rýb a hydiny. Je to najviac využívaný nôž v mäsiarstve. Je známy svojou pružnou, tenkou a dlhou čepeľou, ktorá uľahčuje presné a efektívne krájanie. Ozajstnému mäsožrútovi tento nôž v domácnosti nesmie chýbať.
Nôž na krájanie syra má dlhú, úzku čepeľ, ktorá umožňuje ľahké a presné krájanie syra bez toho, aby sa prichytil na čepeľ. Jeho čepeľ môže mať drážky alebo otvory, aby sa zabránilo prilepeniu. Rukoväť je často ergonomicky navrhnutá pre pohodlný úchop. Tieto nože sú ideálne na krájanie napríklad parmezánu, nivy a ďalších syrov.
(4250E7) - Steakový nôž sa veľmi podobá klasickému príborovému nožu, avšak má väčšinou vrúbkovanú a ostrú čepeľ. Dĺžka a šírka čepele je často väčšia ako u bežného noža, čo umožňuje pohodlné a efektívne krájanie väčších kúskov mäsa.
Sekáč na mäso poznáme aj pod názvom mäsiarsky sekáč. Je to kuchynský nôž, ktorý sa používa na spracovanie mäsa. Používa sa hlavne na porciovanie mäsa, rozsekávanie kostí, odstraňovanie chrupaviek a prípravu rôznych mäsitých jedál.
Vďaka jeho robustnej a ťažkej konštrukcii dokáže bez problémov prerezávať aj tvrdé kosti. Sekáč je vynikajúci na krájanie veľkých kusov mäsa na menšie porcie a na rozdelenie mäsa od chrupaviek a šliach. Je vytvorený tak, aby bol odolný a účinný pri náročných úlohách, ktoré by iné nože nezvládli. často ale môžete vidieť kuchárov so sekáčom v ruke, ako krájajú a drvia cesnak, či cibuľu.
Nôž na banán? Áno, tento nôž skutočne existuje. Hoci to nie je priamo nôž, ale skôr krájač, tento špeciálny kuchynský nástroj je určený na ľahké a rýchle krájanie banánov na rovnaké plátky. Tento nôž má viaceré čepele umiestnené vedľa seba. Používanie noža na banán šetrí čas a zabezpečuje rovnomerné kúsky, čo je ideálne napríklad pri príprave dezertov, ovocných šalátov alebo na dekoráciu jedál.
Nôž na avokádo - Tento nôž zvyčajne plní viacero úloh: má čepeľ na rozkrojenie avokáda, nástroj na vybratie kôstky a rezačku na krájanie avokáda na plátky. Niektoré druhy majú aj funkciu roztlačenia avokáda, aby sa z neho pripravila napr. pomazánka.
Nôž na melón - Nôž na melón môže mať rôzne tvary. Niektoré modely majú dokonca rukoväť na oboch stranách. Zúbkovaná čepeľ bez námahy prereže tvrdú melónovú šupku a niektoré nože na melón môžu byť aj zaoblené pre pohodlnejšie použitie.
Väčšina kuchárov drží nôž tak, že dlaň ruky obkľučuje rukoväť, zatiaľ čo palec a ukazovák držia vrch čepele, čo sa líši od toho, ako mnoho domácich kuchárov drží nôž, obopínajúc celú ruku okolo rukoväte. Kuchárske držanie sa vyvinulo preto, že je najefektívnejšie. Môžete využiť hmotnosť noža, ostrosť jeho čepele a silu vašich rúk naraz, čo znamená, že krájanie je jednoduchšie.
Starostlivosť o nože je dôležitá preto, aby ste si uchovali ich kvalitu a ostrosť. Je vhodné skladovať ich v príslušnej dóze na nože. Neodporúča sa umývanie nožov v umývačke riadu, nakoľko čepeľ veľmi rýchlo stratí svoju ostrosť, a preto je potrebné ho pravidelne nabrúsiť. Brúsenie nožov je dôležité pre udržanie ich ostrosti. Pravidelné brúsenie pomáha obnoviť ich ostré hrany a umožňuje ľahké a presné krájanie. Dobre naostrené nože nielen uľahčujú prácu v kuchyni, ale aj zvyšujú bezpečnosť, pretože ostrejšie nože majú menšiu tendenciu skĺznuť počas krájania a tak minimalizujú riziko úrazu.
Brúsky na nože: https://www.tifantex.sk/bruska-na-noze
Nájsť kvalitný kuchársky nôž je pravdepodobne jedným z najdôležitejších krokov pri príprave jedál, preto si dajte čas na výber takého, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.
Prezrite si náš široký sortiment nožov, kde si určite nájdete ten váš chýbajúci nôž v domácnosti. Naša kolekcia obsahuje kvalitné kuchynské nože od bežných kuchárskych nožov až po špeciálne nože. Okrem toho ponúkame aj nože na rezanie mäsa, na ryby a mnoho ďalších.